|
|
Zdravstveni pregledi oseb, ki prihajajo v stik z živiliGlede na to, da osebe, ki so prenašalci nalezljivih bolezni, ne smejo delati v proizvodnji in prometu z živili, je sprejet nov Pravilnik o zdravstvenih zahtevah za osebe, ki pri delu v proizvodnji in prometu z živili prihajajo v stik z živili.
Pravilnik predpisuje, v katerih primerih morajo osebe, ki prihajajo v stik z živili, opraviti zdravstvene preglede.
Preglede je potrebno opraviti: - če zaposleni preboli nalezljivo kožno, črevesno ali respiratorno bolezen, katere povzročitelji lahko okužijo živila, - če se v družini zaposlenega pojavi nalezljiva črevesna bolezen, - če je bil zaposleni na območjih, na katerih obstaja možnost okužb, katerih povzročitelji lahko povzročijo tudi okužbo živil,
- če tako zahteva zdravstveni ali veterinarski inšpektor. Stroške pregledov zaposlenih krije nosilec živilske dejavnosti. VELJAVNOST: Od 5.9.2003. PRAVNI VIR:
Pravilnik o zdravstvenih zahtevah za osebe, ki pri delu v proizvodnji in prometu z živili prihajajo v stik z živili (UL RS 82/2003)
Zakon o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (UL RS 52/2000, 42/2002) Zakon o nalezljivih boleznih (UL RS 69/95)
|
|