Zdravstveni pregledi oseb, ki prihajajo v stik z živili

Avtor: | Objava: 10.09.2003



Glede na to, da osebe, ki so prenašalci nalezljivih bolezni, ne smejo delati v proizvodnji in prometu z živili, je sprejet nov Pravilnik o zdravstvenih zahtevah za osebe, ki pri delu v proizvodnji in prometu z živili prihajajo v stik z živili.
 
Pravilnik predpisuje, v katerih primerih morajo osebe, ki prihajajo v stik z živili, opraviti zdravstvene preglede.  

Preglede je potrebno opraviti:
- če zaposleni preboli nalezljivo kožno, črevesno ali respiratorno bolezen, katere povzročitelji lahko okužijo živila,
- če se v družini zaposlenega pojavi nalezljiva črevesna bolezen,
- če je bil zaposleni na območjih, na katerih obstaja možnost okužb, katerih povzročitelji lahko povzročijo tudi okužbo živil,
- če tako zahteva zdravstveni ali veterinarski inšpektor.

Stroške pregledov zaposlenih krije nosilec živilske dejavnosti.

VELJAVNOST:
Od 5.9.2003.
 
PRAVNI VIR:
Pravilnik o zdravstvenih zahtevah za osebe, ki pri delu v proizvodnji in prometu z živili prihajajo v stik z živili (UL RS 82/2003)
Zakon o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (UL RS 52/2000, 42/2002)
Zakon o nalezljivih boleznih (UL RS 69/95)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *