Razvrščanje jedilnih rastlinskih olj

Avtor: | Objava: 10.12.2003



Proizvajalce, uvoznike in ponudnike prehrambenih proizvodov obveščamo o sprejemu novega Pravilnika o kakovosti jedilnih rastlinskih olj, jedilnih rastlinskih masteh in majonezi.  

Pravilnik določa, da se jedilna olja, glede na tehnološki postopek, po katerem so bila proizvedena, razvrščajo na:
- jedilna rafinirana rastlinska olja,
- jedilna nerafinirana rastlinska olja,
- jedilna hladno stiskana rastlinska olja. 

Za vsako kategorijo olj pravilnik določa, po kakšnih postopkih so lahko obdelana.  

Pravilnik dovoljuje, da se posamezne vrste olj med seboj mešajo, kar pa je treba označiti z ustreznim poimenovanjem mešanice glede na sestavine, ki jih mešanica vsebuje.  
 
Določbe tega pravilnika se ne uporabljajo za oljčno olje ter za izdelke, proizvedene v državah članicah EU, če so skladni z njihovo nacionalno zakonodajo. 
 
VELJAVNOST:
Od 25.12.2003.

PRAVNI VIR:
Pravilnik o kakovosti jedilnih rastlinskih olj, jedilnih rastlinskih masteh in majonezi (UL RS 122/2003)
Zakon o kmetijstvu (UL RS 54/2000, 52/2002, 58/2002) 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *