|
|||
Pripeljite se do obrokaPrva ameriška Sonic Drive in Restaurant je bila ustanovljena leta 1959, že pet let pozneje pa se je začela širiti s franšizami. Dandanes jih je kar 3525 in še vedno nastajajo nove. Ustanovitelja restavracije sta Troy Smith in Charlie Pappe, ki sta želela strankam ponuditi okusne hamburgerje, pečen krompir, piščanca, sendviče, vroče hrenovke, čebulne obročke, zajtrke, pijače, sladice in podobno po sistemu »drive in«.
Skupna investicija znaša od 710.000 do 3 milijone dolarjev, za vstopnino pa mora bodoči franšizojemalec plačati 45.000 dolarjev. Imeti mora tudi 25 zaposlenih. Vsem novincem franšizodajalec ponuja teden dni usposabljanja in enajst tednov uvajanja na lokaciji franšize, omogočajo pa tudi dodatno izobraževanje en dan na teden. Sonic Drive in Restaurant podpira franšizojemalce še z marketingom, organizira sestanke … Pogodba se podpiše za 20 let, od novega franšizojemalca pa se pričakuje, da ima predhodne izkušnje z vodenjem restavracije, biti mora odgovoren, zanesljiv, hkrati pa se mora izkazati kot uspešen poslovnež.
|
|