|
|||
Prehrana v nosečnostiNosečnica mora na delovnem mestu ravno tako skrbeti za ustrezno prehrano kot doma. To velja še toliko bolj, če ima težave z nosečniško slabostjo.
Mnoge nosečnice, ki se dobro počutijo, ostajajo na svojih delovnih mestih tako rekoč do poroda. Čeprav ob številnih obveznostih v službi čas pogosto varčujemo ravno na račun rednih in kakovostnih obrokov, pa so ti v obdobju nosečnosti še toliko pomembnejši, tako za nosečo žensko kot za razvijajoči se plod.
Kaj in koliko jesti v nosečnosti
Nosečnica naj je v več (5 do 6) manjših obrokih, ki naj bodo enakomerno razporejeni preko dneva. Čeprav se tudi v nosečnosti priporoča pestra prehrana, pa za to obdobje veljajo nekatera dodatna priporočila.
V času nosečnosti, predvsem v prvih mesecih, je pomemben zadosten vnos folne kisline, saj ta dokazano preprečuje okvare pri zapiranju plodnega hrbteničnega kanala. Ker se potreba po njej v času nosečnosti poveča, je priporočeno dodatno uživanje folne kisline v obliki tablet že pred zanositvijo, najpozneje pa od spočetja do konca prvega trimesečja. Priporočeno je uživanje tudi živil, ki so bogata s folno kislino, kot so zelenolistna zelenjava, brokoli, stročnice, beluši, pomaranče, navadni jogurt in polnozrnati izdelki.
Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo. |
|