|
|
Postopki vzorčenja in analitske metode za uradni zdravstveni nadzor določanja dioksinov v živilihZa proizvajalce živil, ki v živila dodajajo dioksine in dioksinu podobne poliklorirane bifene (PCB) je pomemben Pravilnik o postopkih vzorčenja in analitskih metodah za uradni zdravstveni nadzor določanja dioksinov in dioksinu podobnih polikloriranih bifenov v živilih.
Pravilnik določa: - postopke vzorčenja živil in analitske metode zdravstvenega nadzora,
- dovoljene mejne vrednosti vsebnosti dioksinov v živilih in - dovoljene mejne vrednosti vsebnosti PCB v živilih. Priloga I k Pravilniku ureja postopke vzorčenja pri zdravstvenem nadzoru in natančneje določa naslednje: - za vzorčenje sta pristojna zdravstveni inšpektor in uradni veterinar, vsak v skladu s svojimi pristojnostmi, - način vzorčenja, previdnostne ukrepe, pripravo in shranjevanje vzorcev ter zapečatenje in označevanje laboratorijskih vzorcev, - načrte vzorčenja, - mejne vrednosti rezultata merjenja. Priloga II tega Pravilnika ureja analitske metode, po katerih se uvajajo postopki vzorčenja in natančneje določa: - da se prisotnost dioksinov ali dioksinom podobnih PCB izvaja s presejalno metodo, - zahteve po kakovosti, ki jih je potrebno izpolniti za pripravo vzorca, - zahteve, ki jih mora izpolnjevati laboratorij, - zahteve, ki jih morajo izpolnjevati posamezni postopki, ki se uporabljajo pri vzorčenju, - postopek presejalne analitske metode ter - vsebino poročila o rezultatih. Pravilnik razveljavlja do sedaj veljavni Pravilnik o postopkih vzorčenja in analitskih metodah za določanje dioksinov in dioksinu podobnih polikloriranih bifenov v živilih (Uradni list RS, št. 134/2003). VELJAVNOST: Od 25.6.2005.
PRAVNI VIR: Pravilnik o postopkih vzorčenja in analitskih metodah za uradni zdravstveni nadzor določanja dioksinov in dioksinu podobnih polikloriranih bifenov v živilih (UL RS 56/2005) Zakon o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (UL RS 52/2000, 42/2002, 47/2004) |
|