|
|
Pogoji, ki jih morajo izpolnjevati izdelki in snovi, ki prihajajo v stik z živiliPravilnik določa pogoje, ki jih morajo izpolnjevati izdelki in snovi, ki prihajajo v stik z živili ali so namenjeni za stik z živili. Na te pogoje morajo biti pozorni predvsem proizvajalci proizvajalci in prodajalci embalaže in posode za shranjevanje živil. Pravilnik določa naslednje skupine izdelkov in materialov: - polimerni, - regenerirane celulozne folije, - elastomeri in guma, - keramični materiali in izdelki, - kombinacija naštetih skupin. Materiali morajo izpolnjevati naslednje splošne pogoje: - za njihovo izdelavo se smejo uporabljati samo snovi, ki so uvrščene na pozitivni seznam, - takšne snovi morajo izpolnjevati predpisana merila čistosti, - za uporabo teh snovi morajo biti opredeljeni posebni pogoji, - za nekatere sestavine materialov in izdelkov morajo biti določene mejne vrednosti za specifično prehajanje v/na živila, - celotno prehajanje sestavin v/na živila ne sme presegati mejnih vrednosti. Materiali in izdelki morajo izpolnjevati tudi specifične pogoje, ki jih določajo priloge Pravilnika. V nekaterih primerih pa je dovoljena tudi uporaba snovi in izdelkov, ki ne izpolnjujejo meril in zahtev iz Pravilnika, in sicer: - če imajo snovi dovoljenje za uporabo, ki pa se izda za največ dve leti, - če so materiali in izdelki vključeni v uradni nadzor materialov in izdelkov, Materiali in izdelki morajo imeti vidno oznako, da imajo dovoljenje za uporabo. VELJAVNOST Od 5.12.2002 dalje. PRAVNI VIR Pravilnik o o izdelkih in snoveh, ki prihajajo v stik z živili (UL RS 98/2002) Zakon o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snov, ki prihajajo v stik z živili (UL RS 52/2000, 42/2002) |
|