Označevanje predpakiranih živil

Avtor: | Objava: 19.09.2005



Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil zadeva predvsem proizvajalce živil.  

Sprememba in dopolnitev pravilnika se nanaša predvsem na 38. člen Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil, ki se nanaša na alergene substance živil in na njihovo navajanje na embalaži.  

Vse sestavine, ki so se uporabile pri proizvodnji živila in so v končnem proizvodu še vedno prisotne, se morajo navesti na označbi z jasnim sklicevanjem na ime sestavine, iz katere izhajajo.  
 
Začasno pa velja določba, da se do roka, določenega s pravilnikom, na označbi živila ne smejo navesti določeni izdelki iz sestavin, kot so:
- žita, ki vsebujejo gluten (t.j. pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste) ali izdelki iz njih,
- raki in izdelki iz njih,
- jajca in izdelki iz njih,
- ribe in izdelki iz njih,
- arašidi (kikiriki) in izdelki iz njih,
- soja in izdelki iz nje,
- mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo),
- lupinasto sadje (oreščki), t.j. mandelj (Amygdalus communis L.), lešnik (Corylus avellana), oreh (Juglans regia), indijski orešček (Anacardium occidentale), ameriški oreh (Carya illinoiesis (Wangenh K. Koch), brazilski orešček (Bertholletia excelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija in orehi Queensland (Macadamia ternifolia) in izdelki iz njih,
- listna zelena in izdelki iz nje,
- gorčično seme in izdelki iz njega,
- sezamovo seme in izdelki iz njega,
- žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10mg/kg ali 10mg/l, izraženi kot SO2. 

Predstavljene informacije so le delna predstavitev obravnavanega pravilnika. Natančnejši podatki in postopki so določeni v citiranih predpisih. 
 
VELJAVNOST:
Od 13.9.2005, uporabljati se začne 25. novembra 2005. 

PRAVNI VIR:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil
(UL RS 83/2005)
Zakon o kmetijstvu (UL RS 54/2000, 52/2002, 58/2002, 45/2004)
Zakon o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov, ki prihajajo v stik z živili (UL RS 52/2000, 42/2002, 47/2004)
Pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil
(UL RS 50/2004, 58/2004, 43/2005, 64/2005)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *