|
|
Označevanje kravjega mlekaZa proizvajalce in ponudnike mleka je pomembno poznavanje novega Pravilnika o kakovosti konzumnega kravjega mleka. Ta pravilnik je pomemben tudi za potrošnike, saj naj bi jim oznake na embalaži bolj jasno predstavljale dejansko vsebino.
Pravilnik določa minimalno kakovost in pogoje, ki jih mora izpolnjevati konzumno kravje mleko, ki je namenjeno za prodajo potrošniku brez nadaljnje obdelave.
Mleko se razvršča v naslednje kategorije: - presno mleko, - polno mleko,
- pol posneto mleko, - posneto mleko.
Pravilnik dopušča naslednje vrste obdelave mleka:
- dodajanje ali odvzemanje naravne maščobe,
- dodajanje mlečnih beljakovin,
- zmanjšanje vsebnosti laktoze.
Takšna obdelava ni dovoljena pri polnem mleku. Dodajanje beljakovin ali zmanjševanje vsebnosti laktoze morata biti na embalaži posbej označena.
Mleko, označeno in proizvedeno pred 31.12.2003 lahko ostane v prometu do porabe zalog. VELJAVNOST: Od 12.7.2003.
PRAVNI VIR:
Pravilnik o kakovosti konzumnega kravjega mleka (UL RS 62/2003)
Zakon o kmetijstvu (UL RS 54/2000, 52/2002, 58/2002)
|
|